Europa League? Hoe werkt dat? Is dat een vraag waar je antwoord op wil? Lees dan vooral verder, want elk voetbalseizoen zit men weer met smacht te wachten op het begin van de Europa League. Het wordt vaak gezien als het kleine broertje van de UEFA Champions League. Maar eigenlijk, is dat een veel te minne benaming voor dit spannende voetbaltoernooi.
Hier spelen de ploegen uit relatief kleinere voetballanden tegen de grotere clubs en de Europese subtoppers. En dat is wat het soms veel spannender maakt dan de Champions League. Wat ons betreft: daarom ook écht de moeite waard om eens te bekijken.
Om jou dan ook zó ook goed mogelijk voor te bereiden op dit prachtige Europese toernooi. Hebben wij van Indedoelen.nl, alles uitgezocht over dit prachtige toernooi.
De Europa League formule
Aan de loting doen 48 teams mee. Die worden verdeeld in twaalf groepen van vier: poule A t/m L. Iedere groep bestaat uit één club uit vier zogenaamde potten. Die potten worden ingedeeld op basis van de UEFA coëfficiëntenlijst: hoe beter een club in Europa presteerde in de afgelopen vier seizoenen, hoe hoger de pot. Op die manier komen de beste ploegen allemaal in Pot 1 en kunnen ze elkaar nog niet tegenkomen in de groepsfase.
Vervolgens spelen de ploegen allemaal tegen elkaar in een uit- en thuiswedstrijd. Wie na afloop het meeste punten heeft verzameld eindigt logischerwijs bovenaan in de poule. Zowel de nummer één als nummer twee plaatsen zich voor de volgende ronde. Voor de ploegen die onderaan de groep eindigen, zij kunnen hun geluk nog beproeven in de UEFA Conference League.
Het verdere verloop van het toernooi
De nummers één en twee van iedere Europa League Poule spelen samen met de teams, die uitstromen vanuit de Champions League.
Het kan niet zo zijn dat een ploeg eerste werd in een groep tegen een andere poulewinnaar moet spelen. De loting van de Europa League zit zo in elkaar dat die ploegen altijd tegen een nummer twee of CL-club loten.
Uiteindelijk spelen de teams de onderstaande rondes:
- Zestiende Finales
- Achtste Finales
- Kwartfinale
- Halve Finale
- Finale
Wist je dat Feyenoord de laatste Nederlandse winnaar was? Zij wonnen namelijk in 2002 destijdse Uefa Cup ‘Voorloper Europa League’ in eigen huis van Borussia Dortmund.
Veel plezier met het kijken van de Europa League
Hopelijk mag je gevoel voor de spannende Europa League een beetje zijn gegroeid. Want een kleine club kan zomaar ineens verrassen waardoor een grote ploeg uiteindelijk wordt verslagen. Dat is de charme van dit prachtige toernooi en wie weet komt er weer eens een Nederlands succes.
Veel plezier met het kijken van de Europa League!