Hoe werkt de Champions League? Is dat een vraag, die je al langer bezighoudt? Lees dan vooral verder! De heuse UEFA Champions League, is een magisch toernooi, dat wereldwijd veel bekendheid geniet. Het wordt dan ook gezien als de beste clubcompetitie van de hele wereld. De 32 meest succesvolle clubs van Europa, zoals op bepaald op rankschikking van het afgelopen seizoen deelnemen aan de Champions League.
Wij van Indedoelen.nl, zochten alles uit voor dit bekende kampioenenbal, zodat jij jezelf straks een ware Champions League-expert mag noemen!
De formule van de cup met de grote oren
De Champions League bestaat uit een groepsfase en een knock-outfase. Waar de 32-gekwalificeerde teams eersten worden doormiddel van een groepsloting opgedeeld in 8 groepen van telkens 4 teams. De meeste teams worden automatisch al geselecteerd, omdat ze hogergeplaatst zijn op basis van de UEFA-coëfficiëntenlijst. Bijvoorbeeld: een Engels Team plaatst zich door de coëfficiënten over het algemeen als eerste geplaatste team, waardoor de teams over het algemeen tegen mindergeplaatste tegenstanders moeten.
Dus het wil nog niet zeggen, dat je als kampioen je ook direct als eerste geplaatste team in de groepsloting terecht komt. Daarnaast zijn er ook teams, die zich hebben geplaatst op basis van kwalificatiewedstrijden, maar zij zullen dan ook terecht komen in een relatief lastigere groep. Tenslotte kunnen geplaatste teams in de groepsfase op basis van regels nog niet loten tegen clubs uit hetzelfde land, dus Manchester United zou in de groepsfase nooit tegen Liverpool kunnen spelen, maar wel weer tegen AC Milan.
De groepsfase van de Champions League
Wij zijn eindelijk aangekomen op het moment, dat de groepsfase van de Champions League gaat beginnen. Dat betekent, dat er vanaf eind-september tot eind-mei elke dinsdag en woensdag avonden weer Champions League wedstrijden op het programma staan.
Hoe werkt de groepsfase dan precies? Elke voetbalclub speelt in de groep tegen de drie andere clubs, daarin wordt er één keer thuis en één keer uit gespeeld tegen deze elftallen. Waarbij je per elke gewonnen wedstrijd 3 punten krijgt, 1 punt voor elk gelijkspel en 0 punten mocht je tegen een verliespartij aanlopen.
Uiteindelijk wordt na 6 gespeelde wedstrijden de stand opgemaakt, waar de twee hoogstgeplaatste ploegen zich plaatsen voor de knock-outfase. Het derde geplaatste team plaatst zich als afvaller voor de Europa League terwijl het laatste teams definitief is uitgeschakeld voor het huidige Europese seizoen.
Het verdere verloop van de Champions League
De Knock-outfase wordt vervolgens gespeeld door de nog overgebleven teams, die vervolgens tegen elkaar worden geloot. Waar de 1e geplaatste teams in de groepsfase zich plaatsen tegen de 2e geplaatste teams. Hierbij geldt weer, dat tijdens de achtste finale, net zoals in de groepsfase nog niet tegen een club uit eigenland geloot kan worden.
Is de loting gedaan? Dan beginnen na de winterstop rond februari de eerste wedstrijden, waar de teams over 2 wedstrijden tegen elkaar spelen. Hierbij spelen ze weer één thuis- en uitwedstrijd het team, dat op basis van die wedstrijden heeft gewonnen gaat door naar de volgende knock-outronde.
Hoe wordt dan bij alle knock-outwedstrijden bepaald? Dat kan op basis: van een beter doelsaldo, beter onderling resultaat en mocht dat na de 2e wedstrijd nog niet genoeg zijn? Dan kan het ook na een eventuele verlenging en-of penalty’s worden beslist.
Vervolgens gaan we verder naar de kwartfinale en vanaf daar vervolgens richting de halve finale en om uiteindelijk in één finalewedstrijd, die op neutraalterrein wordt afgewerkt.
Wint een team vervolgens, die wedstrijd? Dan mogen zij zich winnaar van de UEFA Champions League worden.
Wat kunnen clubs verdienen in de UEFA Champions League
Dat dit miljoenenbal lucratief was, is voor de meeste voetballiefhebbers immers bekend. Als club kun je hier het échte geld verdienen, waardoor je als club zijnde alleen maar sterker en sterker kunt worden.
De UEFA heeft bepaald, dat alle 32 clubs die zich plaatsen voor de groepsfase van de Champions League in totaal een bedrag van 15,25 miljoen euro mogen bijschrijven.
Iedere zege levert nog eens 2,7 miljoen op, een gelijkspel is goed voor 900.000 euro. Ook plaatsing voor de achtste finale (9,5 miljoen), kwartfinale (10,5 miljoen), halve finale (12 miljoen), de finale (15 miljoen) én de eindzege (nog eens 4 miljoen) leveren flink wat op, dus reken het maar voor jezelf uit!
Veel plezier met het kijken van dit miljoenenbal!
Wij hopen, dat wij je iets wijzer hebben kunnen maken m.b.t. de UEFA Champions League. En dat we goed antwoord hebben kunnen geven op de vraag: Hoe werkt de Champions League?
Het is een competitie waar je ieder jaar weer je vingers erbij af kunt likken. Want wie wil nou niet de beste teams van Europa het tegen elkaar zien opnemen.
Wij wensen je dan ook veel plezier met het kijken van dit miljoenenbal!
Tip: De eerste wedstrijden beginnen weer op: 15 februari