Nangka, dat is de naam die in Azië aan een enorme vrucht wordt toegekend. Zelfs meloenen voelen zich er klein bij. Deze vruchten reus groeit aan bomen die tientallen meters hoog reiken, vooral in tropisch Azië zoals Indonesië, de Filipijnen, Sri Lanka en India. In ons kikkerlandje kennen we de vrucht met z’n bruin groene schil en nopperige voorkomen als jackfruit. In sommige groentezaken en soms zelfs in supermarkten kom je de gigant onder de vruchten tegen. Zijn spiky skin omgeeft een flinke hoeveelheid lekker sappig vruchtvlees. Flink, want sommige tikken de 50 kilo aan op de weegschaal.
Er op twee manieren van snoepen
Zoals zijn naam al zegt, eet je jackfruits als gewoon fruit. Op het moment dat hij mooi geel kleurt, is hij rijp en proeft het vruchtvlees lekker zoet. Je kunt het ook in blik kopen. In vegetarische kringen doen ze het tegenwoordig goed. Vegetariërs benutten de kolossale vrucht dan als een vleesvervanger. Zij wachten niet tot hij geel en rijp is maar gebruiken de jackfruit als hij nog groen is. Het onrijpe vruchtvlees wordt dan gemarineerd en gaat als vleesvervanger de gerechten in.
De jackfruit als vleesvervanger
Dat is zo gek nog niet bedacht door de vegetariërs. Want onrijpe vruchten hebben veel weg van een vleesstructuur. Groene jackfruits hebben een zelfde soort draadjes structuur. Om de vrucht lekker te maken, moet hij wel gemarineerd. De jackfruit laat dat naar believen toe want die zuigt alle kruiden meteen op. Zo heb je een heerlijke vleesvervanger die in de plaats kan komen van bijvoorbeeld pulled chicken. Alleen moet je wel echt met kruiden gaan werken. Deze Aziatische nangka is niet behept met eiwit, levert zeer weinig ijzer en zelfs helemaal geen vitamine B12. Het dieet van de gemiddelde vegetariër kan eigenlijk niet zonder die drie zaken. Ze gaan het gerecht dan ook vooral in om de structuur. Je kunt het vruchtvlees prima inzetten voor typisch Aziatische gerechten zoals sajoer asem of een Indonesische rendang.
Jackfruit heeft een gezonde byte
Als vleesvervanger dus wel goed voor het volume, niet voor de nutriënten. Toch zijn ze wel gezond vanwege alle mineralen en vitamines die erin zitten. Ook kom je er niet snel van aan want hij bulkt niet van de calorieën. Een van de redenen dat het Voedingscentrum de nangka een plaatsje gunt in de schijf van vijf. Voor vezels en vitamine C kun je beter ander fruit smikkelen. Maar als het om caroteen gaat, is deze vrucht wel dominant. De nangka telt maar liefst 14 caroteensoorten. Caroteen is een antioxidant die vrije radicalen in je lichaam bestrijdt. Zo kunnen ze veroudering tegengaan en ook de kans op mogelijke hart- en vaatziekten geringer maken.
Canned fruit
Ga je nu op zoek naar wat jackfruit, dan kom je niet meteen de ‘kilo reus’ zelf tegen. Veel jackfruits zijn ingeblikt. De zoete gele ligt daarbij vaak in een siroop watertje zodat het vruchtvlees nog zoeter je mond binnenkomt. En de groene variant kan uit het blik de marinade in. Eet je de groene zo, dan merk je dat er heel weinig smaak aan zit. Soms een zoutje, maar dat komt omdat de groene dan in zout water is ingeblikt.