Tijdens het sporten zet jij jezelf in een kwetsbare situatie, want door toedoen van een ander kan jij ernstige letselschade krijgen. Dit kan per ongeluk, maar ook door onbesuisdheid van de ander, omdat de emoties vaak hoog (kunnen) oplopen. Opzicht is dat te begrijpen, maar het is bijzonder vervelend en vaak met blijvende gevolgen. Maar wat moet je doen als je letselschade hebt gekregen i.v.m. sporten? Wie is dan aansprakelijk? Het zijn lastige vraagstukken en daar proberen wij in onze blog antwoord op te geven.
Aansprakelijkheid? Dit is hoe het zit
Zoals we aangaven ontstaat er regelmatig letsel of verwondingen door een sportongeval. Hierdoor denk je dat aansprakelijkheid gemakkelijk aan te wijzen is. Maar het klinkt makkelijker dan dat het is. De hoofdregel is dat bij sport en spel minder snel aansprakelijkheid wordt aangenomen, hierdoor is de schuldiger minder snel een letselschadevergoeding verplicht. Deze regel geldt voor tegenstanders en medespelers. Waarom is dat zo? Dat komt omdat als je meedoet aan een sport of spel het risico van de betreffende sport aanvaart. Die heeft weer betrekking tot de schadevergoeding, want de grens hiervoor is ontzettend hoog. Kort door de bocht: als een handeling alle grenzen van de sport of het spel te buiten gaat, dan pas is er sprake van aansprakelijkheid.
Overtreding
Bij bizarre overtredingen – die in strijd zijn met de regels of instructies – dan is de veroorzaker zonder meer aansprakelijk. Dit kan zijn door roekeloosheid of onverwachte overtredingen. Onverwachte overtredingen is een vrij vaag begrip, maar dat is het hele onderwerp. Het is dan ook aan te raden om een Letsel advocaat in te schakelen. Zij hebben de expertise en ervaring om jou bij te staan. Hierdoor sta jij sterker in je schoenen, maar is de kans ook groter dat jij wel kans maakt op een schadevergoeding.
Enkele voorbeelden
Na een hockeywedstrijd slaat de tegenstander de bal weg, omdat ze de wedstrijd hebben verloren. Vervolgens komt de bal in je oog, waardoor jij letselschade aan je oog hebt. Volgens de rechter was er sprake van een ongelukkige geslagen bal. Gedrag dat spelers van elkaar te verwachten hebben, zegt de rechter. De tegenstander is niet aansprakelijk van het oogletsel.
Wel, aansprakelijk is een voetballer die zijn tegenstander bewust natrapt zonder oog voor de bal. Het gegeven dat een spelregel is overtreden leidt tot aansprakelijkheid, maar de manier waarop ook.
Datzelfde geldt ook in judo. Zet een judoka een werp in na de inzet van het stopcommando, is de judoka aansprakelijk voor de letselschade, omdat de judoka de worp niet meer verwacht. Omdat het stopcommando is gegeven.
Zoals je hebt gemerkt is aansprakelijkheid in sport lastig aan te wijzen en zitten er heel wat mitsen en maren aan, maar wees je ervan bewust dat jij de zaak niet alleen aan hoeft te gaan. Letselschadeadvocaten hebben de kennis en ervaring om jou te vertegenwoordigen. Het is zeker aan te raden om een advocaat in te schakelen, want als individu heb je vaak de expertise niet in huis.